Simon George (Monne) van den Bergh

geboren 29 augustus 1931 te Amsterdam

Zoon van George van den Bergh en Nelly Christine Elize Marcus

Monne huwt op 13 januari 1956 te Amsterdam Sigrid Aalders

en op 27 maart 1986 te de Bilt Louise Elisabeth Hoogterp

Monne en Sigrid hebben drie kinderen

Floris Jan

Hugo George

Nicoline Victoria

Bericht:

Na een werkzaam leven van 4 jaar lector in Amsterdam (1964-1968), 25 jaar hoogleraar in Utrecht (1968-1993) en 8 jaar voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden in Den Haag (1993-2001), verricht ik sinds 1 juli 2001 geen betaalde werkzaamheden meer.
Naast het in de lucht houden van de website Beetsbergh en het, in voorkomende gevallen, verversen van de inhoud van het losbladige familieboekje, zijn er gelukkig nog een aantal klussen die mijn aandacht vragen.
Zo ben ik nog vice-voorzitter/secretaris van het Bestuur van de Vrienden van het Universiteitsmuseum, directeur van onze badmintonclub, bestuurslid van de Stichting Stimulering Biochemie Nederland (verstrekt reisbeurzen aan jonge biochemici en looft een jaarlijkse prijs uit voor het beste biochemische proefschrift), lid van de Adviescommissie Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking en lid van de kascommissie van de Utrechtse Academische Vereniging Helios (Faculty Club).
Als secretaris van mijn echtgenote (Louise) help ik haar bij haar correspondentie en haar publicaties, bij haar bestuurlijke beslommeringen en bij de organisatie van symposia, cursussen, lezingen en excursies. Samen hebben wij drie jaar lang (2005-2007) de eindredactie gedaan van het Jaarboek van de Nederlandse Zilverclub. Sinds zij echter een eigen laptop heeft met een eigen internet-aansluiting en emailadres, doet zij wel steeds meer zelf. Door dit alles heb ik echter wel zo langzamerhand een hoop van Louisefs vak (kunstgeschiedenis, met name van zilver, juwelen en emaille) geleerd. In 2004 heb ik zelf ook een artikel in het Jaarboek van de Nederlandse Zilverclub geschreven over gZilveren instrumenten in de diergeneeskundeh, dus op de grens van twee gebieden waar ik niet zo veel van weet. Inmiddels ben ik in 2010 ook tot lid van de Zilverclub benoemd en heb ik op 30 november 2009 een lezing gehouden over mijn zoutvatenverzameling op een zilversymposium in Schoonhoven.
Ik heb namelijk sinds 1997 een eigen, groeiende verzameling van (sinds 1 januari 2017) 1230 zilveren zoutvaatjes met blauw-glazen binnenbakjes uit vele landen en tijden . Victoria maakte ook een zoutvaatje voor mijn verzameling. Daarnaast verzamel ik operafs op video en DVD (sinds 13-8-f09: 66). De muziek speelt ook overigens een grote rol in ons leven met abonnementsseries in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
Mijn binding met de Universiteit van Utrecht en ons lidmaatschap van verenigingen als het Provinciaal Utrechts Genootschap, de Vereniging Rembrandt, de Nederlandse Zilverclub, de Vrienden van het Concertgebouworkest, de Vrienden van de Opera, de vrienden van de schilder Martin Monnickendam en Louisefs lidmaatschap van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en een Lions club vullen onze sociale agenda met lezingen, excursies, diners en andere uitjes.
Gelukkig zijn Louise en ik nog gezond genoeg om veel tijd te kunnen besteden aan het onderhoud van onze tuin, waarbij ik mij vooral bezighoud met het gras, de rozen, het fruit (bramen, frambozen, perziken, kruisbessen, kiwifs, druiven en pruimen) en het snoeien van de beukenhaag. Daarnaast krijgen wij onze lichaamsbeweging bij het wekelijks spelen in een badmintonclub.
Louise en ik hebben elk drie kinderen en tezamen elf kleinkinderen. Oppassen op de kleinkinderen is een belangrijke taak voor grootouders. En een zoon van Louise die geLeLn kinderen heeft, heeft we`l een boerderij met veel hobby-dieren, waar wij soms ook op gaan passen. Toch blijft er tijd over om van tijd tot tijd een reisje te maken. Wij houden niet meer zo erg van lange reizen, zoals wij vroeger wel maakten. Het afgelopen jaar (2009) begon voor ons in Audeloncourt, waar veel nakomelingen tezamen de jaarwisseling vierden. Ik bezocht Warschau om er een voordracht te houden voor de Poolse Boerenbond. We reisden met de Vrienden van de Opera naar Essen om er een voorstelling van Prins Igor van Borodin bij te wonen. We logeerden, evenals voorgaande jaren, een paar nachten in Slenaken in verband met ons bezoek aan de TEFAF. Ik paste een paar dagen op mijn drie kleinzoons in Haarlem en reisde met de oudste (Luca) naar Parijs. Excursies van de zilverclub brachten ons naar OsnabruNck en naar Laarne (bij Gent). Als onderdeel van de viering van Louisefs 70ste verjaardag brachten we een week door in een gehuurd huis aan de kust van NormandieN met al het nageslacht van Louise, waarna wij nog enkele dagen in Dieppe bleven en bij Math en Ine Geelen logeerden aan de kust van BelgieN. In september waren we een week in New York en in de herfstvakantie waren we met twee kleindochters van Louise in De Lutte (bij Oldenzaal). Tussen Kerst en Oud en Nieuw waren we in Parijs.
Verder ben ik verzot op puzzels en computerspelletjes, maar ik heb mij daarin sterk moeten beperken. Ik doe nu alleen nog het cryptogram uit Vrij Nederland en de Sudoku's uit de zaterdagse NRC.

fotomontage monne

monne op 60 e verj. allbert

Monne met al zijn nakomelingen in 2016 en op Alberts 60e verjaardag in  Castricum aan zee, 1996.

Hier onder Monne op zijn 85e verjaardagsfeestje met bijna alle nazaten!