[Procaine (Novocaine©)]

[Lidocaine (Xylocaine ©)]

[Mepivacaine (Scandicaine ©)]

[Prilocaine (Citanest ©)]

[Bupivacaine (Marcaine ©)]

[Prilocaine-HCL + Felpressine (Citanest 3%-0ctapressine)]

Procaine (Novocaine©)

Dit lokale anestheticum werd het eerst gesynthetiseerd. Daarna werd het met succes toegepast voor zowel lokale, als regionale verdoving. De relatief lage systemische werkingskracht en de korte werkingsduur van één uur (door een snelle hydrolyse), zijn verantwoordelijk voor de lage systemische toxiciteit. Volgens de CMPC treedt de werking pas in na 5 minuten. Na herhaald gebruik kunnen allergische reacties optreden door de afbraakproducten van procaine (para-aminobenzoëzuur).

Lidocaine (Xylocaine ©)

Anno 2010 wordt dit lokale anestheticum wordt in de klinieken het meest gebruikt. Het heeft een korte inwerkingstijd van 3 tot 5 minuten en een middelmatige werkingsduur van ±1 1/2 uur. Voor infiltratie-anesthesie verdient een oplossing van 0.5 of 1.0 % de voorkeur. Voor perifere zenuwblokkade zijn oplossingen van 1, 5 en 10 % verkrijgbaar. De werkingsduur neemt toe als aan de oplossing Adrenaline 1 : 200.000 of een andere vasoconstrictor (bv. Noradrenaline 1 : 100.000) wordt toegevoegd. De vasoconstrictie vermindert de resorptiesnelheid waardoor de kans op een toxische reactie wordt verkleind. Met dient goed acht te geven op de sterkte van het middel. In Utrecht overleed in 2006 een jonge vrouw doordat abusievelijk een injectie met de 10% oplossing werd toegediend .

Mepivacaine (Scandicaine ©)

Dit lokale anestheticum onderscheidt zich in werking nauwelijks van lidocaine. Volgens de CMPC bedraagt de inwerkingstijd 4 minuten. Het heeft minder vaatverwijdende eigenschappen en daardoor een iets langere werkingstijd (1.5 tot 2.5 uur).

Prilocaine (Citanest ©)

Prilocaïne geeft vrijwel geen vasodilatatie. Er hoeft dus geen vasoconstrictor aan te worden toegevoegd voor het verkrijgen van het paracervicale bloc. Het heeft de kortste inwerkingstijd (3 minuten) van alle lokale anesthetica en werkt 2 tot 2 1/2 uur. Voor de intracervicale toediening in het tweede trimester, waar vasoconstrictie het hoofddoel is van de inspuiting, is (nor-)adrenaline toevoeging natuurlijk wel aangewezen. Dit middel verdient daarom de voorkeur bij vrouwen bij wie adrenaline is gecontraïndiceerd, (diabetes, hypertensie, angor etc). Een alternatief voor toevoeging van (Nor-)adrenaline is Citanest / octapressine, dat geen centrale bijwerkingen kent. Pricolaïne geldt als het minst toxische lokaalanestheticum; het ontstaan van methemoglobinemie als bijwerking kan echter een nadeel zijn bij kort na elkaar herhaald gebruik.

Bupivacaine (Marcaine ©)

Dit is een middel met een relatief lange werkingsduur, (3 tot 10 uur), maar ook een lange inwerkingstijd van 8 minuten. Voor infiltratieanesthesie is een concentratie van 0,125 of 0,25 % voorhanden. Het wordt in de abortusklinieken niet toegepast. Voor de tweede trimester behandelingen zou toepassing ervan kunnen worden overwogen. Het middel is niet zo sterk dat het complicaties, als bijvoorbeeld perforaties, zou maskeren.

Prilocaine-HCL + Felpressine (Citanest 3%-0ctapressine)

Dit in de tandheelkunde gebruikte verdovingsmiddel wordt in cilinderampullen van 1,8 ml geleverd.die 54 mg prilocaine bevatten. Deze ampullen worden in de speciale ranke spuiten gedaan. Vanuit de abortusklinieken bestaat nog geen ervaring met dit middel maar van Erp heeft er goede resultaten mee bereikt in het Leyenburg Ziekenhuis in den Haag

[vorige pag.] [volgende pag.] [inhoud]

laatste revisie voorjaar 2010