Na de tweede trimesteringreep gaat de vrouw (terug) naar de rustkamer. De verblijfsduur daar is afhankelijk van verschillende factoren. Een interessant probleem is het conflict tussen de privacy van de vrouw en veiligheid. De vrouw heeft vaak de wens na afloop van de behandeling alleen te zijn. De veilgheid gebied echter continue observatie door de verpleging of de zaalarts. Het is echter bekend dat een uitrustkamer zonder gordijnen tussen de zetels of ziekenhuisbedden, de hersteltijd opvallend verkort. De vrouwen kunnen elkaar dan zien en hebben gelegenheid met elkaar te praten. Vaak steunen zij elkaar. Is de behandeling onder lokale verdoving uitgevoerd dan kan de vrouw meestal vertrekken als zij zich goed voelt. Het is verstandig haar voor het vertrek nog even te controleren op bloedverlies, en de fundushoogte vast te stellen. Is de behandeling zonder complicaties verlopen dan zal de vrouw gemiddeld binnen twee tot drie uur na de behandeling kunnen vertrekken. Men kan het verblijf op de rustkamer veraangenamen door thee en wat te eten aan te bieden. Vaak zijn de vrouwen nuchter gekomen en herstellen sneller als zij thee met (druive-)suiker krijgen. Op de "bedlijst" wordt door de behandelende arts aangegeven op welke tijden bepaalde controles door de verpleegkundigen dienen te worden uitgevoerd. Men controleert de vrouwen o.h.a. op buikpijn en vloeien. De als naweeen geduide pijn is meestal na een half uur verdwenen. Het vloeien is zelden heftiger dan bij een menstruatie.
Hebben de vrouwen een roesje gekregen of enige andere vorm van medicamenteuze behandeling met b.v. benzodiazepines of analgetica dan is een langere "uitslaaptijd" nodig.Zelden echter duurt het verblijf in de rustkamer langer dan drie tot vier uur.
Meer lezen:
1. Dr Frans Wong, "Abortus voor het Kind" Uitgeverij Contact Amsterdam 1975.
2. Tietze C. & Lewit.S.: Joint Program for the Study of Abortion, (JPSA) Studies in Familyplanning, 13 No 6 (june 97-122).
3. D.A. Grimes & W. Cates Morbidity and Mortality in Abortion and Sterilization Academic Press ISBN 0-12-792030-7
4. L.Querido. Niet gepubliceerd onderzoek in het Vrelinghuis te Utrecht voorjaar 1993,
5. Stubblefield et al., (1979) Fertil.Steril 29, 512-517.
6. Peterson, W.F. in Pregnancy Termination: Procedures, Safety, and New Developments pp.184-191 Harper & Row, Hagerstown, Maryland.
7. van Lith, D.A.F., Beekhuyizen, W. and van Schie. K.J. (1979) in Pregnancy Termination, zie 6.
8. Ad "A. van Agt": Andries van Agt, potsierlijk RK minister van Justitie in de zeventiger jaren; later zelfs premier. Trachtte op verzoek van de Bisschop van Roermond de Bloemenhovekliniek te Heemstede te sluiten, hetgeen mede door tussenkomst van de vrouwenbeweging niet gelukte. Men leze het belangwekkende verslag hierover van Joyce Outshoorn en Marjo van Soest in "Lijfsbehoud", Uitgave Stichting Dolle Mina/ den Haag 1977; zie voorts :Handelingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. dinsdag 5 november 1974. Behandeling van de brief van de Minister van Justitie betreffende het vervolgingsbeleid inzake abortus provocatus (13161, nr 1), tijdens welke zitting door van Agt onder groot protest van de Kamerleden genoemde "handgreep" (het "kraken van het schedeltje") wordt beschreven.
9. Szabò E. en van den Bergh A.S. "Preoperative dilation of the cervix with oral prostaglandin E2 tablets" Prostaglandins 1974.
Laatste herziening april 2014
[vorige pag.] [volgende pag.] [inhoud]
© 1996/2014