Zoals hierboven al werd aangegeven streven we bij abortus slechts analgesie en amnesie na. De toe te dienen middelen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

Zij moeten veilig zijn en een grote therapeutische breedte hebben Wij moeten ons beperken tot al langer in de handel zijnde, beproefde middelen, waarvan de veiligheid vaststaat en die slechts in zeer zeldzame gevallen allergische reacties oproepen. De marge tussen effectieve dosis en maximaaldosis ( de therapeutische breedte) dient ruim te zijn. 

Zij moeten een korte werkingsduur hebben

Gelet op de poliklinische setting is het belangrijk dat de aangewende middelen een korte werkingsduur hebben en uiteenvallen in metabolieten die op zichzelf goed verdragen worden. Wel dienen zij bij voorkeur continu of in herhaalde kleine doses te kunnen worden toegediend. Zo is het vroeger vaak toegepaste diazepam (Valium ©.) in wezen ongeschikt omdat uren na toediening van de dan "uitgewerkte" stof, de metabolieten in het bloed verschijnen en hun werking opnieuw ontvouwen (sufheid en slaperigheid!)

Zij moeten zo min mogelijk ongewenste bijwerkingen hebben

 De toe te passen middelen moeten zo weinig mogelijk ongewenste bijwerkingen hebben. Zo geven nogal veel morfine-achtige analgetica een depressie van de ademhaling. Pentazocine (Fortral ©) is berucht om de misselijkheid die postoperatief kan optreden. Natuurlijk zal men graag gebruik maken van die middelen waarvan de "bijwerkingen" juist prettig zijn. Zo geven intraveneus toegediende benzodiazepines, niet zelden een weldadige anterograde amnesie.

De Amerikaanse onderzoekers WW. Filler & NW. Filler*) vermelden dat pentazocine (Fortral®) de contractiekracht van het myometrium versterkt. Een laatste voorbeeld van een "gewenste bijwerking" is de anti- emetische werking van het dehydrobenzperidol (Droperidol®) dat wel preoperatief als kalmeringsmiddel wordt gegeven.

Zij moeten zich lenen voor intraveneuze toediening

Intraveneuze toediening van anesthetische middelen in de abortusklinieken voldoet uitstekend. Bijna dertig jaar ervaring heeft aangetoond dat deze techniek veilig is Sommige medicamenten lenen zich evenwel ook voor orale toediening. Vooral de rustgevende benzodiazepines (Dormicum® Midazolam 1-5 mg) werden voor de behandeling per os gegeven. Het toedienen van gas- of dampvormige anesthetica is ingewikkelder qua dosering; het vereist vrijhouden van de ademweg, aparte mankracht en een grotere technische kennis. In onze setting is het gebruik ervan voorbehouden aan de anesthesist.

[vorige pag.] [volgende pagina] [inhoud ]

© 1997/2014.

laatste revisie voorjaar 2014