Al hoewel de meeste van de hieronder vermelde technieken inmiddels verlaten zijn zij vermeldenswaard.

Vrijwel overal wordt anno 2010 Propofol (Diprivan®) gebruikt. Dit middel kan, onder later te bespreken voorwaarden, ook door niet-anesthesisten worden toegepast. Voor eerste trimester ingrepen wordt met succes gebruik gemaakt van remifentanyl (Ultiva)

Het oudste is de techniek die in 1973 door Arnold Finks in de Bloemenhovekliniek werd geïntroduceerd. Het betrof een combinatie van 30 mg Valium® en 30 mg Fortral® intraveneus gegeven.Deze "30-30" combinatie was buitengewoon effectief en veilig en werd ruim 10 jaren zonder enig probleem gebruikt. Het werd in de Amerikaanse literatuur beschreven als "pentazepam". Een nadeel van deze combinatie was de lange uitslaaptijd die de vrouw nodig had om weer "helder" en wakker te worden. Dit leidde er toe dat behandelde vrouwen in de Bloemenhovekliniek , waar deze methode het eerst werd toegepast, na de ingreep in de kliniek overnachtten. Slechts in een klein percentage van de vrouwen werd met deze verdoving onvoldoende effect bereikt. Was de vrouw toch nog onrustig dan werd Briëtal® (hexobarbital) bijgegeven.Toepassing van dit middel en de overige barbituraten zijnnu obsoleet .

Dit laatste werd aan het eind van de zeventiger jaren vervangen door Hypnomidate® (etomidate), en wel voornamelijk omdat dit middel minder ademhalingsdepressies te zien gaf dan het barbituraat en een kortere werkingsduur had. Helaas veroorzaakt dit middel vaak pijn bij inspuiten, vooral als men een kleine vene heeft uitgezocht. Ook komen na inspuiting spiertrekkigen voor die echter voorkomen worden als eerst een kleine dosis midazolam (bv 2 mg)wordt gegeven. Voorkeur verdiende een niet pijnlijke injectie door het geven van een oplossing van het etomidate in sojaolie (Etomidaat-Lipuro ®) .

In 1998 werd de tendens om de etomidaat te vervangen door het korter werkende propofol (Diprivan ®). Toediening door de operateur zelf is dan niet meer goed mogelijk omdat de werkingsduur zo kort is, zodat bij herhaling moet worden bijgespoten. Nadelig is de korte werkingsduur in verband met de napijn,veroorzaakt door de zowat 10 minuten durende contracties van de baarmoeder in aansluiting op de abortus. Ook is de onrust en/of euforie na het snelle ontwaken i op de uitrustkamer storend .

Bij toepassing van de combinatie propofol / midazolam (Dormicum ®) leidt vrijwel altijd tot een depressie van de ademhaling zodat dan zuurstof moeten worden toegediend. Dit maakt de aanwezigheid van een anaesthesist noodzakelijk.

Een door F. Willems gepropageerde combinatie die uitstekende resultaten geeft voor de eerste trimester behandeling is het "rapidorm", bestaande uit 5 mg Dormicum® + 0,5 mg Alfentanil (Rapifen ®). Indien geen bruikbare vene gevonden kan worden (bv bij drugsverslaafden) kan het Alfentanil transvaginaal en paracervicaal in de vrije buikholte (intraperitoneaal) worden geinjecteerd, waarna het vrijwel net zo snel werkt als het i.v. toegediende middel. (Cave injectie in rectum of sigmoid ; altijd richting appendix spuiten, na langzaam opvoeren van de naald !)

Een in 1998 ingevoerd middel is Ultiva ® (remifentanyl), het kortstwerkende middel uit de fentanyl-groep. Eén bolusinjectie van ±80 µg veroorzaakt een zeer sterke pijnstilling gedurende ± 3-4 minuten, voldoende voor het pijnlijkste deel van de ( eerste trimester) zuigcurettage.

[vorige pagina] [volgende pagina] [inhoud]

voor het laatst herzien voorjaar 2014