Na een voorstel van den Bergh daartoe, werd, op de vergadering van 23 augustus 1982 door de Medische Commissie van STIMEZO, de Stichting Medische Zwangerschaps Onderbreking besloten tot het schrijven van het Handboek. Het schrijven van 24 hoofdstukken werden aan verschillende deskundigen uitbesteed . Het vastleggen en doorgeven van de schat aan praktijkervaringen die binnen de abortusklinieken was opgebouwd was de belangrijkste drijfveer. In april 1990 werd door Jany Rademakers en Henk Doppenberg correct geconstateerd dat er met het plan niet veel was gebeurd. Zij zelf zouden de eindredaktie vormen voor het Handboek waartoe nu ook deskundigen van buiten STIMEZO zouden worden aangezocht. In 1993 werd de eerste aanzet geleverd door de huidige auteur. Uitnodigingen tot het schrijven van bijdragen in de jaren daarna, leverden niets op. Alleen onze Belgische collega Rein Bellens schreef een opmerkelijk stuk over de complicaties van de eerste trimester abortus, waarvan de kern ook in de laatste edities, na door haar te zijn bewerkt, onder dankzegging weer is gebruikt . Omdat het grootste deel van het boek door mij werd geschreven kon een persoonlijke benadering niet worden voorkomen. Dit heeft nogal wat kritiek opgeleverd, maar niemand waagde zich aan het schrijven van "hoe het dan wel moest".
Dit is de zesde editie (2014) van het handboek . De tweede editie (1995) was in opzet gelijk aan de eerste(1993); dankbaar werd gebruik gemaakt van veel negatieve kritiek. De derde editie(1999) is uitgbreid met hoofdstukken over vooronderzoek, laboratorium onderzoek, echoscopie en verschillende wetenschappelijke bijlagen. Waar dit noodzakelijk werd geacht, werden meer literatuurverwijzingen opgenomen. In de vijfde editie (2005) zijn de derde en vierde geheel herzien en op veel punten bijgewerkt. Er is snoeiwerk verricht en er is getracht het persoonlijke karakter van het gebodene te vervangen door de meer gangbare leerboek stijl. Duidelijker systematiek is het gevolg daarvan. Ook zijn de hoofdstukken wel, maar is het boek niet meer doorgenummerd. Onze dank gaat uit naar collega Rein Bellens voor haar niet aflatende steun en het veelvuldig plaatsen van de trema op allergieen. Ook zijn de hier en daar duidelijk Vlaamse zinswendingen en sappig zuidelijk woordgebruik een gevolg van haar inspanningen. |
De ontwikkelingen van methodes en theorieen uit het verleden, ethische-, sociologische- en juridische aspecten van abortus provocatus zijn interessant. Zij zullen echter slechts in beknopte vorm ter sprake komen waar daar in de tekst aanleiding voor is. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voor opnieuw aanvullingen en verbeteringen nodig zullen zijn. Dit is zo als zich nieuwe feiten of veranderde inzichten presenteren, nieuwe medicatie op de markt komt of technische verbeteringen worden gepubliceerd. Vooral in de Verenigde Staten van Amerika bestaan andere technieken dan aan onze kant van de oceaan. Men lijdt daar onder "defensive medicine". Artsen dekken zich daar in tegen mogelijk exorbitante schadeclaims door het nemen van uitgebreide voorzorgen, ons inziens volstrekt overbodig laboratorium onderzoek voorafgaand aan de behandeling en navanante procedures. Dit brengt voor de vrouwen die om abortus verzoeken belangrijke extra financieele offers mee. Ik heb getracht een overzicht te geven van de oude standaarden waar ik het belangrijk vond die te bewaken, maar tevens veranderingen die verbeteringen inhielden zichtbaar te maken.
De laatste jaren heeft de overheid zich veel moeite gegeven het kwaliteitsbeleid te stimuleren. We constateren dat ondanks veel tijd, geld en moeite gestoken in het ontwerpen van kwaliteitsborging, protocollen en overige richtlijnen, dit de - al uitstekende - kwaliteit van de zorg niet heeft beinvloed. In de abortushulpverlening werd door interne toetsingen, gezonde rivaliteit en vergelijking van de resultaten, steeds al optimale prestaties geleverd. Kennis en ervaring dienen in ons vak hand in hand te gaan met voorzichtigheid en emotionele betrokkenheid. Goed kwalitatief handelen komt voort uit de onverflauwde wil van de hulpverleners hun werk zo goed mogelijk te doen. Alleen de beste prestatie is goed genoeg als er met mensen wordt gewerkt. Behalve kennis van zaken is voor goede zorg in dit vak ook emotionele betrokkenheid nodig. Wie meent dat alleen een voortreffelijke handvaardigheid gecombineerd met technisch inzicht volstaat, kan beter horlogemaker worden. Foutloos werk komt door ervaring; ervaring door fouten maken. Toch is een goed afgelopen behandeling geen garantie voor goed werk, net zo min overigens als een slechte afloop betekent dat er geknoeid is. Alhoewel veel te leren is van het bespreken van gemaakte fouten, houdt dit niet in dat dat degene die de meeste fouten maakt en bespreekt het beste werk levert.
In dit boek wordt ook materiaal opgenomen dat informatie geeft over gebieden rakend aan de abortuspraktijk. Af en toe zult U hiertoe in de tekst ook aanklikbare verwijzingen vinden naar andere sites; U ontvangt dan de informatie uit de eerste hand. (bv: voor sterilisatie van de man wordt verwezen naar: ( hier)
© 1996/97/98 /99/2014
(laatste herziening: voorjaar 2014)